fbpx

Kubisme

door | sep 11, 2019 | Kunstgeschiedenis, Kunststromingen

KUBUS

KUBISME is afgeleid van het Latijnse woord ‘cubus’. De 19e-eeuwse schilder Paul Cézanne, een voorloper van het kubisme, stelde dat alle vormen in de natuur in feite zijn opgebouwd uit een aantal oervormen zoals bol, kegel, cilinder en kubus.

Rubiks kubus, 1974

Paul Cézanne, Mont Sainte-Victoire, 1902-04, oil on canvas,  73 x 91.9 cm

Hoe, waar, wanneer?

Het kubisme was een van de grote schilderstijlen in het Europa van de 20ste eeuw naast dadaïsme, impressionisme en abstracte kunst. Het kubisme ontstond als reactie op het fauvisme en impressionisme in Frankrijk en was op zijn grootst tussen 1906 en 1920.

Kenmerken

Kubisten gingen op een nieuwe manier naar de realiteit kijken; ‘Hoe leg ik wat ik zie op een andere manier vast?’, Alle vormen werden teruggebracht tot hoekige, geometrische basisvormen, vanaf alle kanten bekeken, en samengebracht in één plat vlak. In het begin gebruikte men vooral bruin en grijs, later ook meer kleur en collage-technieken.

Juan Gris, Stilleven met gitaar, boek en krant, ca 1919

Pablo Picasso

Kunst(enaars)

Pablo Picasso en Georges Braque waren twee belangrijke pioniers van het kubisme. Bekende werken zijn de ‘Guernica’ (zoek eens op!) van Picasso, ‘Stilleven met Gitaar’ (detail zie boven) van Juan Gris en ‘Bomen bij l’Estaque’ van Georges Braque.

Influencers!

Het kubisme beïnvloedde ook de bouwkunst. De Wotruba kerk, gebouwd tussen 1974 en 1976 naar een ontwerp van beeldhouwer Fritz Wotruba (1907 – 1975), is hier een goed voorbeeld van.

Wotruba kerk, naar een ontwerp van de beeldhouwer Fritz Wotruba, 1976